Firmamizin ürün internet sitesi www.sitrikasit.com.tr 'den daha detayli bilgi alabilirsiniz.
Item | Unit | BP | USP | FCC | E330 | GB1886.235-2016 | ENSIGN |
Characters | / | White Crystalline Powders,Colorless Crystals or Granules.Odorless, has a strongly acid taste. |
Identification | Pass Test | |
Color & Clarity of Solution | / | Pass Test | / | / | / | Pass Test | Pass Test |
Assay | % | 99.5-100.5 | 99.5-100.5 | 99.5~100.5 | ≥99.5% | 99.5-100.5 | 99.5-100.5 |
Water | % | 7.5-9.0 | 7.5-9.0 | ≤8.8 | ≤8.8 | 7.5-9.0 | 7.5-8.8 |
Readily Carbonisable Substances | / | Not Darker than Standard | Not Darker than Standard | A≤0.52,T≥30% | Not Darker than Standard | ≤1.0 | Not Darker than Standard or A≤0.52,T≥30% |
Sulphated Ash | % | ≤0.1 | ≤0.1 | ≤0.05 | ≤0.05 | ≤0.05 | ≤0.05 |
Sulphate | ppm | ≤150 | ≤150 | / | / | ≤150 | ≤50 |
Chloride | ppm | / | / | / | / | ≤50 | ≤5 |
Oxalate | ppm | ≤360 | ≤360 | ≤100 | ≤100 | ≤100 | ≤50 |
Calcium | ppm | / | / | / | / | ≤200 | / |
Aluminum | ppm | ≤0.2 | ≤0.2 | / | / | / | ≤0.2 |
Arsenic | ppm | / | / | / | ≤1 | ≤1 | ≤0.1 |
Lead | ppm | / | / | ≤0.5 | ≤0.5 | ≤0.5 | ≤0.1 |
Mercury | ppm | / | / | / | ≤1 | / | ≤0.1 |
Heavy Metals | ppm | / | / | / | / | / | ≤5 |
Bacterial Endotoxins | IU/mg | <0.5 | Pass Test | / | / | / | <0.5 |
Tri Lauril Amin | mg/kg | / | / | ≤0.1 | / | / | / |
Gida sektöründe tatlandirici ve koruyucu madde olarak çok yaygin kullanilan bir katki maddesidir ve modern endüstrinin pek çok alaninda siklikla kullanilmaktadir. Dogada bulunan dogal bilesendir. Sürekli artan dünya nüfusunun birçok ihtiyacinin karsilanabilmesi açisindan oldukça önemli bir bilesik olan kristal yapili ve renksiz bilesenin kimyasal formülü “C6H8O7” olarak ifade edilmektedir. Bu asit türü turunçgillerde ve bunlara benzeyen bir çok bitkinin içerisinde bulunmaktadir. Hemen hemen bütün bitkilerin yapisinda var olan ürün, dogada hücresel faaliyetlerin birçogunda görev almaktadir. Sitrik Asit nedir konusundan bahsedecek olursak; gida sektörü, tarim sektörü, metal üretimi ve islenmesi, ilaç sektörü ve içecek sektörü gibi aktif alanlarda yer almaktadir. Glikozun okside olmasiyla karbondioksit veya suya dönüsmesinde olusacak enerji ile bir döngü olusmaktadir bu döngüye ise sitrik asit döngüsü denmektedir.
Telaffuzu “Limon Tuzu” olan Sitrik Asit, dünyanin pek çok ülkesinde ve Türkiye’de de kullanilan limonda %80 oraninda bulunmaktadir. Gida sektöründe çok fazla kullanilan Sitrik Asit bu alanda PH düzenlemek için kullanilmaktadir. Bazi vitaminlerin ve bunlarin yaninda antioksidanlarin çalismasina yardimci olur bunlar arasinda en çok bilinenleri ise C vitamini ve E300 antioksidanidir. Toksin sayilmayan bir bilesen olan ürün kristal yapidadir. Kimya sanayisinde çok bir ayirisci oldugu için en çok tercih edilmektedir.1784 yilinda Carl Wilhelm tarafindan limon suyunu kisisellestirilmesiyle yayilmis ve kisa süre içerisinde pek çok sektörde kullanilmaya baslanmistir.
19. yüzyilin sonlarindan itibaren yiyeceklerimizde katki maddesi olarak kullanmaya devam ettigimiz sitrik asit, gittikçe gida sektöründe yayginlasmaya baslayan bir bilesen haline gelmistir. Ancak sitrik asit limon ve bazi meyvelerde en çok bulunan madde olmasina ragmen meyve ve sebzelerden üretmesi zor ve maliyetli oldugundan bu ihtiyaç sekerden üretilerek karsilanmaktadir. Mayalar ve çesitli bakteriler araciligiyla sekerden üretilen Sitrik Asit bu haliyle birçok alanda kullanima hazir halde getirilmektedir.
Konserve ürünlerinde kullanilan sitrik asit yiyeceklerin uzun süre korunmasini sagladigi için tercih edilmektedir. Alkollü ve alkolsüz içeceklerin birçogunda bulunan sitrik asit diger gida sektöründeki ürünlerde koruyucu katki maddesi olarak tercih edilmektedir.
Zararlarinin yaninda koruyu özelligi ile de faydali olmaktadir buna örnek olarak ise seker barindiran tatlilarin veya sanayi isi tatlilarin serbetlerin de kullanilir bunun nedeni ise serbette olusacak kristallesmeyi önlemek içindir. Bu olayin benzerini günlük yasantimizda yasamaktayiz annelerimiz yapmis oldugu serbetlerin içine limon sikarlar, limon sitrik asit barindirdigi için serbetin kristallesmesine önler ve ömrünü uzatir.
Hazir gidalar üzerinde koruyu olarak kullanilirken dogada bir çok meyve içerisinde bulunmaktadir. Limon, Mandalina, Portakal, greyfurt gibi meyvelerin içerisinde bol miktarda bulunur. Dogal olarak sadece meyvelerde bulundugu için bu meyvelerden bu maddeyi çikarmakta zor ve maliyetli oldugu için dogal Sitrik Asit kullanmak çok tercih edilmez. Firmalar dogal ürün çikarmak yerine bazi bakterileri ve mayalari kullanarak seker üzerinden bu maddeyi elde edebilirler bu yöntem ucuz oldugu için firmalar bu yöntemi kullanmayi tercih ederler. Dogal olani fazla zarar vermezken yapay olarak sanayilerde üretilenin zararlari fazladir. Bu bilgilerin yaninda Sitrik Asit zararlari konusunu kaleme alacagiz ve bunun nedeni olarak bu bilgilerin isiginda bu maddeye karsi önlem almaniz daha kolay olacaktir.